Mosselen eten op strand in Scheveningen

Mosselen eten op Scheveningen? Escubelle Beachhouse, de leukste locatie op Scheveningen serveert overheerlijke Zeeuwse mosselen, voor 1 tot 50 gasten. De mosselen worden op tradionele manier gekookt in een bouquet van groenten, kruiden en specerijen met witte wijn, dit naar een geheim recept van de “chef”.

Mosselpan voor 1 persoon
Mosselpan voor 2 personen
*Geserveerd met 2 sausjes, koolsalade en met de keus uit krokante frietjes of brood

Dagprijs, zie menukaart of vraag op via app of telefonisch

Mosselweetjes voor de echte smuller

  • De kleur van het mosselvlees verschilt van blank tot oranje. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blanke mosselen. De kleur is echter geen kwaliteitskenmerk.
  • Na ongeveer 2 jaar zijn de mosselen 6 tot 7 cm groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.
  • Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt. Als tussenstap verblijven deze mosselen in een wat men noemt ‘verwaterperceel’. Dit verblijf in zuiver zeewater duurt ongeveer een week en is bedoeld om het zand af te spoelen. Nadien ondergaan ze op het land, net voor transport naar de winkels, nog een laatste spoelbeurt.
  • Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken. Hierbij worden de mosselen aan touwen in mosselnetten gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem. Mosselen die met de hangcultuur zijn gekweekt, hoeven niet ‘verwaterd’ te worden. Bij hangcultuur groeien de mosselen sneller. Bij goede omstandigheden (weer, voedsel in het water, temperatuur, zonlicht enz…) hebben deze mosselen een hoger vleesgewicht.
  • Bewaar mosselen voor korte tijd in de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen. Als je mosselen langer dan één dag wilt bewaren, leg ze dan best in gezouten water in de koelkast.
  • Bereiding: Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd worden. Mosselen kan men bovendien, net als oesters, rauw eten. Het is echter wel een karwei om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Zodra de schelp open gaat, is de mossel klaar om opgediend te worden. Als men mosselen te lang laat koken worden ze taai en donkerbruin.
  • Gezond? Mosselen zijn gezond omdat ze veel eiwitten en vitaminen bevatten. Ze bevatten een laag percentage gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Mosselen zijn rijk aan vitamine B en foliumzuur. Verder bevatten ze fosfor, ijzer en zink.

Alleen in de maanden met een ‘R’?

Het is lange tijd zo geweest dat je mosselen alleen maar kon kopen als er een ‘r’ in de maand zat. Met andere woorden: van september tot en met april. De reden? Niet de kweek op zich maar het vervoer. Koeling tijdens transport is immer noodzakelijk. Voor Zeeuwse mosselen geldt nog steeds dat ze enkel verkrijgbaar zijn vanaf de tweede helft juli tot de eerste helft van april. Dat heeft dan weer niets met transport te maken maar met het kweken zelf. De overige maanden worden de mosselen ingevoerd uit Ierland en Denemarken.

Mosselman op Scheveningen

“Zeg ken jij de mosselman, de mosselman, de mosselman
Zeg ken jij de mosselman, die woont in Scheveningen
Ja ik ken de mosselman, de mosselman, de mosselman
Ja ik ken de mosselman, die woont in Scheveningen
Samen kennen we de mosselman, de mosselman, de mosselman
Samen kennen we de mosselman, die woont in Scheveningen”