Diner Pizza & Pasta bij strand restaurant in Scheveningen

Dineren bij strand restaurant Escubelle kan van: 17.00 – 22.00
Ontbijten kan tot van 9.00 – 12.00 uur
Lunchen kan van: 12.00 – 16.00

De pizza is een heerlijk Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?

De term pizza: wat betekent dit?

Het woord pizza is volgens etymologen ontleend aan het Latijn pinsa, wat ‘plat brood’ betekent. Dit woord is gelieerd aan het Aramese begrip ‘pitta’, wat tijdens de periode van het Byzantijnse Rijk(330-1453) in heel dat gebied ‘brood’ betekende.

 

Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.

Ze gingen naar de armere delen van de stad om een pizza te kunnen eten. Pizzamakers in Italië heten pizzaioli’s.

De bekendste pizzaioli van Napels was Raffaele Esposito.

In 1889 werd hij in het paleis van koning Umberto 1 uitgenodigd om een pizza te maken voor hem en zijn vrouw Margherita. Hij maakte een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag. Met tomatensaus, mozzarella en basilicum: Rood, wit en groen! De koning vond de pizza heerlijk. En zijn vrouw ook. Esposito was dan ook enorm trots op zijn pizza en gaf hem de naam Margherita. De pizza Margarita werd de basis van alle andere pizza’s en is nog steeds te vinden op de menukaart in elke pizzeria over de hele wereld! Heeeeerlijk, zeg, die pizza’s!

Wat is het verschil tussen Italiaanse en Amerikaanse pizza?
Afbeeldingsresultaat
Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizzaheeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt.